Hur signerar man flyttbesiktningen?

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Denna guide förutsätter att både hyresgästen och hyresvärden är närvarande vid flyttbesiktningen.

Är hyresgästen inte närvarande? Följ denna guide
Vägrar hyresgästen att skriva under? Följ denna guide

När du har fyllt i inflyttnings-/utflyttningsbesiktningen med alla problem och gått igenom alla rum och enheter med hyresgästen bör både du (som hyresvärd eller representant) och hyresgäst(er) skriva under rapporten.

Vi rekommenderar starkt att använda BostadsPortals app för besiktning för detta, eftersom den gör det enkelt med digitala signaturer direkt på din telefon eller surfplatta.


Hur du skriver under besiktningen

 1. Gå till avsnittet 'Avsluta, skriv under och skicka' när du har slutfört alla delar av besiktningen
  Det är viktigt att signera när all information är korrekt ifylld, inklusive 1) Om besiktningen, 2) Hyresgästens information, 3) Genomgång av rum, 4) Mätaravläsningar och 5) Nycklelöverlämning.

  Se också till att du har fyllt i hyresgästens information korrekt, inklusive deras telefonnummer och e-postadress, eftersom hyresgästen kommer att få en kopia av rapporten skickat till sig, tillsammans med en länk för mottagningsbekräftelse. 2. Granska, skriv under, avsluta och skicka rapporten tillsammans med hyresgästen
  Följ instruktionerna på skärmen eller fortsätt läsa under bilden nedan:  1. Granska rapporten tillsammans på hyresvärdens enhet
   Vi rekommenderar att du granskar den färdiga besiktningsrapporten tillsammans så att alla parter är klara över vad det är som de skriver under.
   Du kan göra detta genom att klicka på knappen 'Förhandsvisa protokollet', och den preliminära rapporten kommer att visas på skärmen.

   Anledningen till att du bör granska rapporten tillsammans är för att ha chansen att upptäcka eventuella missförstånd eller inmatningsfel innan du skriver under.


  2. Underskrift från hyresvärden
   Klicka på det vita fältet för att öppna underskriftsfunktionen. Efter det kan hyresvärden underteckna rapporten direkt på skärmen med hjälp av ett finger eller en skärmpenna.

   Om du skriver fel kan du radera underskriften innan den sparas och försöka igen. Spara underskriften för att stänga underskrifts fältet.


  3. När hyresvärden har skrivit under kommer hyresgästen att få en länk till rapporten via SMS och e-post. Efter det bör hyresgästen klicka på länken i ett av meddelandena, eftersom detta kommer att aktivera ett bekräftelsemeddelande om mottagande i den slutliga rapporten. På detta sätt säkerställer du dokumentationen att hyresgästen har fått en kopia av rapporten, som krävs enligt hyreslagen.


  4. Underskrift från hyresgästen
   Klicka igen på det vita fältet för att öppna underskrifts funktionen. Efter det kan hyresgästen nu underteckna rapporten direkt på skärmen med hjälp av ett finger eller en skärmpenna.

  5. Slutför och skicka rapporten
   Spara och avsluta inflyttnings-/utflyttningsbesiktningen genom att klicka på knappen 'Skicka och avsluta'.

  6. Både hyresvärden och hyresgästen kommer nu att få en bekräftelse på den avslutade inflyttnings-/utflyttningsbesiktningen via e-post
   E-posten innehåller en bekräftelse på att det nu finns en undertecknad rapport kopplad till hyresavtalet.

   E-posten innehåller också en länk som leder parterna till deras respektive sidor:

   Hyresvärden hänvisas till sin besiktningsöversikt:

   Hyresgästen hänvisas till sin hyresgästportal:

 

Du kan alltid komma åt dina slutförda besiktningar på din profil hos BostadsPortal eller via BostadsPortals Besiktnings-app. Läs mer om var och hur du hittar dina flyttbesiktningar här.
Läs även ...

 
Se fler