Vad är en deposition?

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Vad är en deposition och vad täcker den?

En deposition är en summa pengar som du som hyresgäst betalar till din hyresvärd innan du flyttar in i den hyrda egendomen. Syftet med depositionen är att skydda hyresvärden mot eventuella skador på den hyrda egendomen (utöver normalt slitage) och att säkerställa att alla ekonomiska förpliktelser uppfylls.

När hyresavtalet avslutas kan hyresvärden använda depositionen för att täcka reparationer eller obetald hyra om det behövs. Med andra ord används depositionen som säkerhet mot eventuella skador eller brister i fastigheten vid slutet av hyresavtalet.

Vissa hyresvärdar använder också en del av depositionen för att renovera fastigheten så att den ser ut i samma skick som när hyresgästen flyttade in. Detta kan inkludera målning, golvslipning och liknande arbete. Detta kommer alltid att specificeras i ditt hyresavtal.

 

Hur ser jag till att jag inte betalar för skador som fanns vid inflyttningen?

För att skilja mellan skador som fanns vid tidpunkten för inflyttning och skador du kan ha orsakat under din hyrestid, som kan dras av från din deposition, är det avgörande att du rapporterar eventuella problem till din hyresvärd. Detta bör göras inom 14 dagar efter att du tagit över hyresavtalet.

 

Får jag tillbaka min deposition när jag flyttar ut?

Om du får tillbaka din deposition när du flyttar ut beror på fastighetens skick och de överenskommelser du och hyresvärden har gjort i hyresavtalet.

När hyresavtalet upphör, vilket är när du lämnar fastigheten, utvärderar hyresvärden fastighetens skick och eventuella skador under en utflyttningsbesiktning. Denna besiktning tar också hänsyn till eventuella problem du rapporterade vid inflyttningen.

Om det inte finns några skador som behöver åtgärdas, återbetalas vanligtvis depositionen till dig, minus eventuella överenskomna kostnader, såsom återställningskostnader specificerade i ditt hyresavtal.

 

Notera: Innehållet på denna sida ska inte betraktas som juridisk rådgivning. 
Om du behöver juridisk eller ekonomisk hjälp bör du rådgöra med en kvalificerad advokat, revisor eller finansiell rådgivare.

 

 

Läs även ...

 
Se fler