Hur skriver jag en bra ansökning till hyresvärden?

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Får du inget svar från hyresvärden? Och har du fortfarande inte blivit inbjuden på en visning?

Vi förstår att det kan vara frustrerande om du inte får tillräckligt med svar, trots att du har skrivit till flertal hyresvärdar. Bostadssökning kan vara konkurrenspräglad, och många hyresvärdar får därför ett stort antal meddelanden från intresserade personer.


Du kan dock faktiskt göra många saker för att öka dina chanser att hyresvärdarna vill läsa och svara på dina meddelanden – och till sist välja dig som hyresgäst.


Bra råd för att söka bostad på BostadsPortal:

 • Tänk på bostadssökning som att söka jobb – "Hej. Jag är intresserad" kommer förmodligen inte få dig 'jobbet.'
 • Förstå att du troligen inte är den enda intresserade hyresgästen som söker bostaden.
 • Skriv en noggrann och intressant bostadsansökan som ger ett intryck av vem du är som hyresgäst.
 • Lyft fram saker om dig själv som beskriver vem du är – som speciella intressen eller roliga fakta.
 • Fyll i din användarprofil noggrant – hyresvärdarna använder dem för att sortera bland förfrågningar.
 • Förstå att hyresvärdarna kanske inte alltid kan svara omedelbart.


Läs mer nedan, där vi utvecklar de olika punkterna och ger bra råd för din bostadsansökan.

Tänk på din bostadssökning som en jobbansökan:

Precis som arbetsgivare, söker många hyresvärdar aktivt efter en lämplig hyresgäst för sitt hyresobjekt – någon som uppfyller de önskemål och krav de har på en framtida hyresgäst.

Hyresvärdar börjar ofta med att kontakta sökande som gör ett bra första intryck. En bra beskrivning av dig själv ökar dina chanser betydligt. Meddelanden utan en beskrivning eller som "Jag är intresserad!" eller "När kan jag se bostaden?" hamnar ofta längst ner i högen.


När du skickar ett meddelande till en hyresvärd via BostadsPortal kommer ditt meddelande att se ut så här för hyresvärden:

exempel ansökning, hyresvärd.png

De ser både ditt meddelande – det du fyller i när du klickar på 'Kontakta' på en annons – och din profil – den du fyller i med bild och beskrivning.

Därför är det en bra idé att lägga ner arbete på båda och inte bara kopiera din profiltext som ditt meddelande till hyresvärden.


Hur skapar jag en bra profil?

Din sökprofil fungerar lite som ett CV. Den ger snabbt hyresvärden en översikt över om du passar deras önskemål. Många hyresvärdar börjar sin sortering genom att granska de sökande baserat på den informationen de har lämnat i sin sökprofil. Du kan riskera att sorteras bort även om du passar hyresvärdens önskemål eftersom du inte har fyllt i din profil.


Du fyller i din profil genom att klicka på ditt namn och profilbild i det övre högra hörnet på bostadsportal.se eller genom att klicka på 'Min profil' och sedan 'Redigera din profil' i det nedre vänstra hörnet i BostadsPortals App.


Berätta lite om vem du är, vad du gör dagligen och hur du tillbringar din fritid. Hyresvärdar har ofta bråttom, så håll det kort men intressant. Fråga dig själv om din profiltext beskriver dig korrekt, om den är intressant och om den kan göras kortare.

Ett exempel på en profil text kan se ut som nedan. 

profiltext på svensk, ett exempel.png


Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att söka bostad på. Vissa hyresvärdar söker aktivt efter yngre personer, medan andra letar efter etablerade familjer eller seniorer.

Har du husdjur?
Om du markerar rutan för husdjur rekommenderar vi att du lägger till några ord om vilken typ av husdjur du har, hur många och hur de passar in i din vardag. Många hyresvärdar har inget emot husdjur i sina uthyrningar men har specifika krav på antal, storlek och liknande.

Hur skriver jag ett bra meddelande till hyresvärden?

När du klickar på 'Skriv till hyresvärd' på en annons får du möjlighet att skicka hyresvärden ett meddelande. Det kan vara frestande att snabbt skicka något, men ju mer ansträngning du lägger ner på detta meddelande, desto större är chanserna att du blir inbjuden till en visning.

Det finns ingen fast recept för ett bra ansökningsmeddelande, men överväg följande:

 • Varför söker du specifikt den bostaden?
 • Vad gör du dagligen när det gäller arbete, studier eller liknande?
 • Hur länge planerar du att stanna?
 • Vilken typ av hyresgäst är du?
 • Vad intresserar dig eller fyller din vardag?

Tveka inte att relatera till den bostad du söker i ditt meddelande. Är det området, trädgården, byggnadsstilen, tvättstugan, storleken, fiskbensgolven eller något annat som är precis det du drömmer om? Koppla gärna några ord till det.


Håll det kort och intressant
Många hyresvärdar får många meddelanden, så försök att hålla det kort (men inte för kort) och spännande.

Speciellt i större städer eller populära områden kan det vara en fördel att försöka sticka ut lite.

Spelar du ett konstigt instrument eller ägnar du dig åt en annorlunda sport? Lite extra om dig själv kan få hyresvärden att minnas dig framför andra bostadssökande.

Undvik däremot klichéer, som att vara ansvarsfull, lugn, mogen och liknande.

 

Om din bostadssökning har stannat upp är du alltid välkommen att kontakta kundtjänst om du vill ha specifika tips och råd om hur du kan förbättra din ansökningsprocess.


Läs även ...

 
Se fler